Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Doldurulur?
Kaza tespit tutanağı, trafikte en az iki aracın maddi hasarlı bir kaza yapmaları üzerine tarafların anlaşarak düzenledikleri tutanak olarak tanımlanabilir. Kaza tutanağı için kazada maddi hasarın oluşması şarttır. Kaza geçiren tarafların kazanın oluş şeklini düzenlenecek olan kaza tespit tutanağı ile kayıt altına almaları gerekmektedir. Her iki tarafın da kazayı kendi açılarından kaza tespit tutanağına geçirmeleri, sonraki sigorta işlemleri için büyük önem taşımaktadır.
Kaza Tespit Tutanağında İstenen Belgeler
Trafik kazalarının tarafları, karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi veya kendi araçlarının kasko sigortasını düzenleyen sigorta şirketine kaza tutanağında istenen belgeler ile başvurmaları gerekmektedir:
- Poliçe fotokopisi,
- Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı,
- Varsa kaza yerine çekilmiş fotoğraflar,
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Hazırlanmalıdır?
Aşağıdaki kaza tutanağı örneği üzerinde de görüldüğü şekilde kazanın nasıl olduğu çizilerek de anlatılmalıdır, hatta imkan varsa fotoğrafları da çekilmelidir. Ayrıca her iki sürücü de trafik kazasını kendi bakış açıları ile anlatmalıdır.
Kaza tutanağı örneğinde görüldüğü gibi sürücü, araç sigortasına ait bilgiler her iki araç için ayrı ayrı ve eksiksiz olarak doldurulmalı ve mutlaka imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları kabul edilmemektedir. Kaza tutanağı iki nüsha olarak hazırlanmalıdır.
-
Kaza Tespit Tutanağı
-
Kaza Tespit Tutanağı Örneği için Tıklayın
-
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama İçin Tıklayın
Kaza Tespit Tutanağı ile ilgili Merak Edilenler
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Maddi hasarlı trafik kazalarında, durumun kayıt alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tutanağı hazırlanması gerekmektedir. Sigorta işlemleri için de önem taşıyan bu tutanakta kazaya dahil olan her iki tarafından da görüşlerinin yazılı beyanı şarttır.
Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Tutulmaz?
Maddi hasarlı trafik kazalarında kaza tutanağı mutlaka tutulmalıdır. Ancak bazı özel durumlarda maddi hasarlı kaza tutanağı doldurulmamaktadır.
Hasarda İstenen Belgeler Nelerdir?
Tazminatın kısa sürede ödenebilmesi için hasar ile ilgili belgelerin sigorta şirketine ya da ekspere doğrudan ulaştırılması gerekir.
Oto kaza sigortalarında hasarda istenen belgeler:
• Poliçe aslı veya fotokopisi,
• Poliçe prim makbuzu,
• Trafik kazası tespit tutanağı (kaza zaptı),
• Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı,
• Alkol raporu,
• Ruhsat fotokopisi,
• Ehliyet fotokopisi.
Kasko sigortalarında hasarda istenen belgeler:
• Beyan,
• Hasarlı aracın fotoğrafı,
• Varsa, yük irsaliyesi.
Trafik kazalarında hem maddi hem manevi sıkıntıları azaltmak için zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası yaptırmak çok önemlidir. Trafik sigortası karşı tarafı ve üçüncü kişileri korurken, kasko sizi güvence altına alır. Araç sigortalarınızı yaptırmayı ihmal etmeyin! Frekans Sigorta'dan zorunlu trafik ve kasko tekliflerini en uygun fiyatlarla alın, birçok sigorta şirketi arasından kendinize en uygun poliçeyi satın alın.